Szerencse tanár úr tiszteletére
Recept
- A felaprított vöröshagymát lepirítjuk. Hozzáadunk 60 dkg zöldpaprikát felkockázva,szintén megpirítjuk. Erre a pörkölt szerű alapra rátesszük a haldarabokat és azokkal is átpirítjuk. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával,átforgatjuk,végül beleteszünk 60 dkg felkockázott paradicsomot.Teszünk hozzá sót és borsot,felengedjük vízzel és hagyjuk főni.Akkor kész a főzés,ha az edény fölé tesszük a kezünket és,ha a gőze a kezünkön ragad,akkor jó.
Kb.másfél óra főzés után a haldarabokat paszírozón átnyomjuk.
Paszírozás után a levet visszatesszük a tűzre és még 20 percig főzzük.
Ebbe a forró lébe tesszük bele a betéteket.
A halrolád elkészítées: a pontyot lefilézzük és abba beletöltjük a haltejet és a halikrát,amit tojássárgával és főzőtejszínnel kikeverünk. Sóval,borssal ízesítjük. Feltekerjük folpackkal és 110 fokon ,gőz fölött megfőzzük. Utána már nem esik szét.
A halgaluska elkészítése: a halfiléből megmaradt halhúst ledaráljuk,teszünk hozzá lisztet,aprított kaprot,sót és habtejszint,habbá verve. Ezt összekeverjük,hogy galuska állagú legyen,és kanállal forrásban lévő vízbe szaggatunk szilva nagyságúakat. Amikor feljön a víz tetejére,leszűrjük,hideg vízzel leöblítjük, pici olajba forgatjuk,hogy ne tapadjon össze.
Tálaláskor a halroládból szeleteket vágun, a galuskából néhány darabot beleteszünk és erős paprika szeleteket adunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk.
Hozzávalók
- 1 db 3,5 kg-os ponty
- 1 db 2 kg-os harcsa
- 2 kg egyéb hal ( keszeg,kárász,dévérkeszeg)
- 1,5 kg vöröshagyma
- 0,5 kg zsír
- 60 dkg paradicsom
- 60 dkg zöldpaprika
- 4-5 evőkanál őrölt paprika
- 3 evőkanál só
- 1 evőkanál örölt bors
- izlés szerint csípős paprika
- 1 tojás sárgája
- 1 dl főzőtejszín