Születésnapi szarvaspörkölt

1 hozzászólás
Nyomtatás
5 2
5 2

Ügyvédek fakanállal

Recept

  • A zsíron lepirítjuk a felkockázott szarvas combot. Kivesszük a zsírból, majd ott lepirítjuk az oldalast és a gerincet is. Az előre lesütött hagymás zsírból rámerünk 5 evőkanállal és összemelegítjük.

    Ezután négy rétegben visszatesszük a szarvas húst és rá a fűszereket és egy evőkanál paradicsom pürét. A réteg tetejére teszünk előre felkockázott és lesütött szalonnát is. A rétegezést addig folytatjuk, amig a hús el nem fogy. A tetejére ráhintjük az őrölt paprikát és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

    A főzés közben nem kevergetjük, hanem a bográcsot rázogatva mozgatjuk a húst, hogy le ne égjen.

    Amikor már félpuhára megfőtt a szarvashús, beleteszünk 1 db sárgarépát, ami segít az erős vad ízt elvenni, majd ráöntjük a vörösbort is.
    Ezekkel készre főzzük.

    Főtt burgonyával, vagy nokedlivel tálaljuk!

Hozzávalók 10-12 főre

  • 3 kg
  • szarvas borjú comb
  • 2 kg
  • szarvas oldalas és gerinc
  • 5 evőkanál
  • sertészsír
  • 5 evőkanál
  • előre lesütött vöröshagyma, fokhagyma, paprikás zsírban
  • 1 teáskanál
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál
  • őrölt köménymag
  • 2 evőkanál
  • 2 db
  • babérlevél
  • 4 evőkanál
  • pirított szalonna
  • 4 evőkanál
  • paradicsompüré
  • 2 evőkanál
  • csemege őrölt paprika
  • 1 evőkanál
  • csípős őrölt paprika
  • 2 liter
  • víz
  • 2 dl
  • vörösbor
  • 1 db
  • sárgarépa