Grízes tészta

24 hozzászólás
Nyomtatás
4.125 4
4.125 4

Recept

  • Egy edénybe öntjük a szitált lisztet és hozzáadjuk a tojásokat és kevés vizet. Neki állunk összegyúrni. Mindig csak kevés vizet öntünk hozzá,hogy érezzük az állagán a változást. Amikor összeállt a tészta, meglisztezett deszkán tovább gyúrjuk.
    Kemény,sima tésztát kell kapnunk.
    Három felé vágjuk.
    Meglisztezzük újra a deszkát és kisodorjuk. Mivel kemény a tészta, sokáig tart vékonyra nyújtani. Kb. 2 mm vastagságúra kell sodorni.
    Amikor megfelelő vastag feltekerjük a sodrófára,újra meglisztezzük a deszkát. A sodrófán hosszában kettévágjuk a tésztát.
    Aztán újra félbevágjuk. Egymásra fektetjük és 3-4 mm-es csíkokat vágunk. Amit leszeltünk lisztes kézzel fellazítjuk (megborzoljuk ),hogy ne tapadjanak össze.
    Közben elkészítjük a grízt.
    Egy edénybe beleöntjük az olajat,ráöntjük a darát.
    Közepes lángon,folyamatosan kevergetjük.
    Amikor aranysárgára pirult,egy evőkanál cukrot hozzáadunk. Jól elkeverjük,majd felöntjük 2-3 dl vízzel. Amikor sűrűre dagad a dara,lezárjuk a lángot és félretesszük.
    Bő,forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát.
    5-10 perc után,amikor feljön a víz tetejére,leszűrjük, hidegvízbe tesszük majd onnan,lecsepegtetés után beletesszük a darába.
    Jól összekeverjük. Tálaláskor cukorral,lekvárral hintjük meg.
    Jó étvágyat kívánunk!



Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 4 dl étolaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 dl víz
  • házi lekvár izlés szerint