Tradícionális magyar levesünk
Recept
- A csirkeaprólékkal, 2 liter vízzel, a zöldpaprikával, a kétharmad petrezselyem zölddel, leves alapot főzünk. Amíg fő a leves a lisztből, tojásból kemény levestésztát gyúrunk, amit 20 percig letakarva pihentetünk. Ezt még két alkalommal megismételjük
A szalonnát felkockázzuk és a bográcsban zsírjára pirítjuk. A pörcöt és a zsír felét kanállal kivesszük.
A többször átgyúrt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk és három újnyi csíkokat vágunk belőle. A szalonnából kiolvasztott zsírral megkenjük, sózzuk,borsozzuk és óvatosan vékony csíkokra hajtogatjuk. Majd a csíkokat megsodorjuk és a tésztát csomókra kötjük. A fele tésztából csomókat,úgynevezett görcsöket kötünk, a másik fele tésztából négy cm hosszú hurkákat vágunk.
Az elkészült, forrásban lévő húsléhez hozzáadjuk a görcstésztát,amit 10 percig főzünk, majd a hurkatésztát is amivel készre főzzük a levest.
Ezalatt a maradék zsírt meghintjük a pirospaprikával és a levesre öntjük. A maradék apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Hozzávalók 4-6 főre
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- bors
- 50 dkg csirkeaprólék
- 1 db zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 evőkanál őrölt paprika
- 1 db sárgarépa
- 50 dkg liszt
- 5 db tojás